8 Aralık 2013 Pazar

Makedonya - 10 Kasım

Kayınpederimin Makedonya kökenli olması sebebiyle beraberce atalarının topraklarını görmeye karar verdik. Vize uygulamayan ender Avrupa ülkelerinden biri olan Makedonya'ya seyahat etmek için birçok sebep var. Avrupa seyahetleri için detaylı yazmıyor, kısa notlar vermeye çalışıyorum. İşte kısa notlarım ve fotoğraflarım...

- Türkiye'de, özellikle Ege'de çok fazla Makedonya göçmeni var. Gideceğimi söyleyince etrafımdaki birçok insanın Makedonya kökenli olduğunu, Üsküp, Gostivar, Veles, Strumica, Ohri, Kumanovo ya da Tikveş kökenli olduğunu öğrenmiş oldum.
- 10 Kasım'da Manastır'da Atatürk'ün lise eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi'ndeydik. Ata'ya tahsis edilmiş bölümde amatör ruhlu da olsa güzel bir tören vardı. Milli bayramlarda ve özel günlerde burada tören yapıldığını öğrendik. Seyahatlerinizi bu günlere denk getirebilirsiniz.
- Makedonya küçük bir ülke. 3, en fazla 4 gün gezmek için yeterli olur. 8-9 günlük bir geziye komşu Balkan ülkelerini de dahil edebilirsiniz.
- Nüfusun %67'si Ortodoks Makedon, %23'ü Arnavut, %4'ü Türklerden oluşuyor. (%6 diğer) 1912 Balkan Savaşı öncesi Türklerin oranı %23'müş. Şu anda, bu topluluklar arasında ciddi bir anlaşmazlık yok.
- Türk izlerinin etkisini hala görmek mümkün. Vardar Nehri'nin ikiye ayırdığı Üsküp'de güneydeki Hristiyan mahallesi Budapeşte'yi andırırken, kuzeydeki Müslüman kesmi Kayseri veya Sivas çarşısına benziyor. Her yerde Türkçe anlayan birini bulabiliyorsunuz. Yabancı bir ülkede olduğunuzu çoğu zaman hissetmiyorsunuz bile...
- Rahibe Teresa'yı çocukluğumuzda hep Hint giysileriyle görsek de kendisi Üsküp doğumlu bir Katolik Arnavut. Orjinal ismi de Gonca Boyacı ! Rahibe olduktan sonra tüm hayatını Kalküta'da geçirmiş.
-  Biz saat yönünde Üsküp-Manastır-Ohrid-Gostivar-Kalkandelen-Üsküp dairesini takip ettik. Kiralık araç ve benzin ucuz. Bu turu rahatlıkla kendiniz yapabilirsiniz. Ohrid-Gostivar arasını kestirme yoldan değil de Debar üzerinden yapmanızı tavsiye ederim. Debar yolu inanılmaz derece panoramik.
- Yemekler çok güzel. Pljeskavica denilen büyük köfte, ajvar ve pincur denilen soslar ve kahvaltıda sıvı yoğurt veya ayran yanında sunulan börek muhakkak tadılmalı.































1 yorum:

Adsız dedi ki...

Kisisel is baslatmak için bir kredi gerekiyor ?.
faturanizi ödemek için bir kredi gerekiyor mu?

Simdi kredi.teklif@gmail.com bize hemen kredi transferi ile devam etkinlestirmek için: Eger ilgileniyorsaniz lütfen bu e-postayi basvurun. Ayrica bu e-postaya burada bize ulasabilirsiniz: (finance_institute2015@outlook.com) Eger ilgileniyorsaniz dolgu ve bu bilgileri dönerseniz biz,% 2 faizle kredi veriyor.