14 Eylül 2012 Cuma

Hangi mil kartını almalı? (Son güncelleme: 10 Şubat 2016)

Bu incelemenin ilk halini Eylül 2012'de yayınlamıştım. Bankalar o zamandan bu yana avantajları sürekli düşürdüler. Hiçbirinin eski cazibesi kalmadı, avantajları Worldcard ve Bonus benzeri düz kartların seviyesine indi. Mevcut haliyle hangisi en iyisi diyorsanız buyrun...

Kısa cevap arayanlar için baştan en iyi kartı açıklayayım. Merak edenler detaya devam edebilirler. Şu an en iyi kart, TEB Bonus Kart - Mil Programı.

Bu 4. güncellemem oluyor. Önce 2010 öncesinde çok faydasını gördüğüm Miles & Smiles bir bir avantajlarını yitirmişti. Akbank Wings az da olsa öne çıkıyordu ama 2015'de tüm avantajlarını yitirdi ve en kötü kartlardan biri oldu. Bu senenin sürprizi TEB Mil Kart! Sonrasında Vakıf Milplus, ING Pegasus, ille de THY diyorsanız Garanti Miles&Smiles, kampanyalarını takip edip kendinizi ona göre ayarlayabiliyorsanız YKB Adios değerlendirilebilir. Diğer mil kartlarını almaya değmez. Bonus benzeri kartlardan kullanmak daha iyi...

Şimdi gelelim detaylı incelemeye...

Garanti - Miles & Smiles
Önce 1 TL'ye 1.5 mil verilirken önce kazanım 1 TL'ye 1 mile düşürüldü. Sonra bu kazanım alışverişe göre 1 TL'ye 0.1 mil, 0.5 mil, 0.75 mil şeklinde iyice azaltıldı. Aynı sırada tüm lounge'lar kapatıldı. Birçok kişi kartı iptal ettirince durumu toparlamak adına çeşitli mil kampanyaları başlatıldı. Bu kampanyalar aydan aya değişiyor, dikkatli takip edilirse yüksek miller kazanmak mümkün. Böylelikle, kart eski formuna yaklaştı gibi görünüyor.
Bu kartın en büyük avantajı THY ile uçarken kazanılan milleri alışverişten kazanılan millerle aynı havuzda birleştirme özelliği idi. Ancak, THY 1 Haziran 2014 itibariyle uçuştan kazanılan milleri (statü milleri) bilet sınıflarına göre değiştirdi ve ciddi şekilde azalttı. Bunu da güzel bir şey gibi lanse etmeye çalıştılar! Bu çalışma, harcamaya bağlı milleri incelese de uçuş millerinin azaltılması olumsuz bir gelişme oldu.
Çok uçanlar THY'nin Classic Plus ve Elite kartına geçebiliyor ve x1.25 ve x1.5 oranında millerini arttırabiliyorlar. Classic Plus için 25000 statü mil gerekiyor. Elite için ise 40000 statü mil gerekiyor. Ancak statü millerin azaltılması sebebiyle özellikle Elite'i hak etmek bundan böyle imkansıza yakın. Sanıyorum yılda 10-15 defa ABD'ye gidip gelmek gerekiyor! Kesinti öncesi bunları alabilenler oldukça şanslılar.
American Express versiyonu yine x1.25 veriyor. Hesapta Mastercard ve AmEx ortalamasını kullandım.
Sektöre göre değişen mil oranları (0.1, 0.5 ve 0.75), extra mil kampanyaları ve sözüne mil avantajları sonrası ortalama 0.85 mil/TL kazanıldığı ortaya çıktı, hesapta bu kullanıldı. (Classic Plus için 0.85x1.25, Elite için 0.85x1.5)
Ödül bilet için az yer ayrılması, çoğu durumda yer garantili bilet zorunluluğu yüzünden 2 kat mil harcama durumu hala ciddi bir problem olarak duruyor. (Mil Tabloları)
Artık vergilerin de mille ödenebiliyor olması ise büyük avantaj. Tax&Smiles adlı bu uygulamada 1000 mille 15 TL'lik vergiyi ödeyebiliyorsunuz. Ancak, bu uygulama bazı hatlarda avantaj olarak ortaya çıkarken, bazı hatlarda mantıksız olabiliyor. Vergiyi parayla mı yoksa mille mi ödemek daha mantıklı olur diye her seferinde incelemek lazım. Örnek karşılaştırmayı alttaki tabloda görebilirsiniz.

Avantajı: THY ile uçmak, artık verginin de mille ödenebiliyor olması, son dakika biletlerinde yüksek mil harcanmasına rağmen avantajlı olabilmesi, sözüne mil ve diğer ekstra mil kampanyaları
Dezavantajı: THY ile uçmak (?), alan vergisi, sürekli azaltılan faydalar, lounge'ların iptal edilmiş olması, THY zorunlululuğu, limitli kapasitede sıklıkla yaşanan ödül bilet bulamama & 1.5-2 misli mil harcayarak garantili bilet almak zorunda kalma, THY'nin statü milleri azaltmış olması


Akbank - Wings
1 TL'ye standart 1 mil veriyordu. Daha önce en iyi karttı, önce harcama millerini %25 arttırdılar. 2015'de önce 1 TL'ye 0.8, hemen sonrasında 0.67 mile düşürdüler. Birçok sektörde ise yalnızca 0.1 kazanılacak. Buna karşın, az da olsa kampanya mili ve chippara verdikleri için hesaplamada 0.67 mil/TL kullanıldı. Hangi uçuşa kaç mil gittiğini ise web sitesinden görebiliyorsunuz. (Mil hesaplama) Akbank'daki hesabınız 100.000 TL'den fazla ise veya min 100.000 TL kredi çekmiş iseniz %25 ek puan kazanılıyordu, iptal oldu. Wings'in "Rüya Şehirler" kampanyası ile her ay üç şehirde yarı puanla uçma fırsatı kazanılıyordu, bu da iptal edildi. Millerin 2 takvim yılı sonrasının Mayıs ayında sıfırlanıyor olması ciddi bir problem olmaya devam ediyor. Lounge'lar kapatıldı. Belli ki zarar ediyoruz denilerek bu kart özetle tamamen gözden çıkarıldı. Tamamen unutun.

Avantajı: -
Dezavantajı: Ucuz uçuşlarda düşük avantaj, millerin 1.5 yılda sıfırlanması, 22 Ekim 2013'de millere yapılan %25'lik zam, Rüya Şehirler kampanyası'nın sonlandırılması, sözüne mil kampanyasının sonlandırılması, 2015'de yapılan %50 kesinti, kapatılan lounge'lar


Yapı Kredi - Adios
Bunun kazanımı oldukça karışık. Sanıyorum anlaşılmasın diye hesaplamalara birçok bizans oyunu gizlenmiş. Mil değil puan kazanılıyor. (1 worldpuan = 0.005 TL) 1 TL harcamaya 0.1 puandan 2 puana kadar farklı varyasyonlar kazanılabiliyor. Eşim bu kartı kullanıyor. Harcamalarında 1 TL'ye ortalama 0.9 puan kazandığını gördüm, karşılaştırmada bunu kullanacağım. Kazanım iç hat uçuşlarında 1.1-1.6 (1.6-2.0 idi) ile, dış hatta ve otellerde ise 1.7-2.4 (2.5-3.1 idi) ile çarpılıyor. (Kat Kat Değerli Puan) Hesapta ortalamaları olan 1.35 ve 2.05 baz alındı. Sonuçta harcadığınızı iç hatlarda ortalama %0.61 (%0.81 idi), dış hatlarda ve otellerde ise %0.92 (%1.26 idi) oranında geri almış oluyorsunuz. Yani, 2015'de %35'lik kesinti oldu. Eğer Adios'u yalnızca 1 TL'ye 2 puan veren kampanyalı yerlerde (genelde World Card anlaşmalı giyim mağazaları) kullanabilirseniz ve 2.4 kat kat değerli puanı denk getirebilirseniz kazanç %2.4'ü buluyor. Bu da Adios'u çok iyi bir kart yapıyor ama bu çok kolay değil tabii.
Bu kartta kampanyalar çok kritik. 299 TL'ye Avrupa'ya, 149 TL'ye yurtiçi gibi kampanyaları olabiliyor. Avantajlı bir kampanya yakalarsanız %1 civarındaki kazanımı %2-3'ler mertebesine çıkarmak mümkün. Bu da çok iyi bir oran.
Avantajı: Uçuş haricindeki konaklama ve araç kiralamada kullanılırlık, her hava yolu ile uçabiliyor olmak, alan vergisinin olmaması, kampanyalarda çok iyi fırsatlar verebilmesi
Dezavantajı: Puan kazanımının çok değişken olması ve bunu ancak alışveriş sonrası POS slipinden öğrenebilmek (100 TL'ye 10 puan da 200 puan da kazanmak mümkün. Hatta artık 0 puan verdiği de oluyor. Bunu da ancak alışveriş bitince görebiliyorsunuz !), kampanya takip zorunluluğu


İş Bankası - Maximiles
7 Ekim 2012 itibariyle 100 TL'ya 1 mil verirken avantajı 125'e 1'e düşürdü, ardından Ekim 2013'de 150 TL'ye 1'e indirdi. Ve nihayet Ekim 2015'de 200 TL'ye 1 mile indiler. Böylelikle avantajlı bir kart olma özelliğini kaybetti, cazibesi kalmadı. Bunun hesabı düz. Lamı cimi yok, kazanırken 200 TL'ye 1 maximil veriyor. Direkt onu harcatıyor. Yurtdışında avantajı 1.5-2.0 oranında artıyor. Yani direkt içte %0.5, dışta %0.75-1.0 kazandırıyor. (Yurtdışı Biletlerde MaxiMil Kullanma)
Avantajı: Her hava yolu ile uçabiliyor olmak, alan vergisinin olmaması, basit hesaplama
Dezavantajı: Daha önce birçok problem yaşadığım İş Bankası tarafından sunuluyor olması, diğer bankaların yaptığı olumsuz değişiklikleri takip etmekte geri kalmaması, kazanımların iyice azalması


ING - Pegasus Kart
20 Mart 2013'de HSBC ile ortaklık bittikten sonra Pegasus, ING ile anlaştı. Ancak HSBC'deki %1.25 avantaj %1'e düştüğü için eskisi kadar avantajlı değil. Ancak, artık tüm bankaların zorla aldığı yıllık aidatı almıyor. Onu +%0.16 avantaj olarak ekledim. (Yıllık 69 TL alınmıyor, ayda 3500 TL harcanıyor varsayımı ile)

Avantajı: Aidat olmaması, görece yüksek kazanım
DezavantajıPegasus zorunluluğu, destinasyon kısıtı




HSBC - Premier Miles
% 0.5 gibi düşük bir avantaj sunduğu için detaylı inceleme ihtiyacı duymadım. Amerika uçuşlarında %33 avantajı var ama bunun bile çok anlamı yok.






Vakıfbank - Milplus 
Yapı itibariyle YKB'nin Adios'una benziyor. Nitekim Vakıfbank da YKB gibi Worldcard veriyor. (Worldcard gibi kazandırdığı varsayıldı.) Adios'a göre avantajı YKB gibi yurtiçinde 1.1-1.6, yurtdışında 1.7-2.4 ile değil de puanı direk 3 ile çarpıyor olması. (Düz kartta 2, plantinde 3 - Hesaplamada platin kullanıldı.) Ancak, ödül bilette yurtiçinde 20 TL, yurtdışında 70 TL kesmesi bu avantajını biraz götürüyor. Bu bedeller hesaplamaya dahil edildi.


Avantajı: Yüksek katsayı ile çarpım (x3)
Dezavantajı: Ödül bilette ücret alınması


Halkbank - Parafly
İlk çıktığında biletin bedelini 100'ün katlarına yuvarlıyor olması ucuz biletlerde bu kartı avantajlı yapmıştı. Ancak bu özellik bitince kartın cazibesi de bitti.
"Her yer Lounge" özelliği ilginç. Seyahat günü havaalanında harcanmak üzere 25 TL hediye ediyor. AHL'de Primeclass Lounge'a da girilebiliyor. Bunun yanısıra Paraf Günüm, Cumartesi Restoran İndirimi kampanyaları da cazip görünse de kazanımlar iyi değil.
Mil kazanımını çok değişken. (Bkz: Parafpara) Kazanım üye yerlerde %0.15 ile %1 arasında değişiyor. Hesaplarda tüm oranların ağırlıklı ortalaması olan %0.35'i kullandım. Bu oran uçuşlarda x4 ile çarpılırken araba kiralama ve paket turlarda x5 ile çarpılıyordu. Şimdi tümünü x2'ye düşürmüşler. Böylelikle en kötü kart durumuna düşmüş. Fırtına gibi başlamıştı, gereksiz bir karta dönüşmüş.

Avantajı: Her yer lounge, paraf günüm, restoran indirimi kampanyaları
Dezavantajı: Yuvarlama özelliğinin bitmiş olması, kazanımların çok azaltılması



TEB Bonus Kart - Mil Programı
Bu senenin süprizi TEB Bonus Kart! 2010 öncesi Garanti Miles & Smiles'ın altın dönemi gibi. Ben hesaplamalarımı "yaptığım alışverişin yüzde kaçını geri alabilirim" mantığıyla yapıyorum. Acaba hesabımda bir yanlışlık mı var diye inceledim. Burada aleni olarak harcamanızı yazıyorsunuz, ne kadarlık bilet alabileceğin yazıyor. Mil yok, puan yok, katlama yok. Gayet düz ve gayet avantajlı. Uzun mesafede %3 gibi inanılmaz standart değerler mevcut. Yabancıların dedikleri gibi "doğru olamayacak kadar iyi". Büyük ihtimalle, rakiplere karşı bu kadar avantajlı durmanın anlamsız olduğuna kanaat getirip onlar da büyük kesintilere gidecekler. O zamana kadar en iyi kart bu.
Not: Ben sitede verilen bilgileri kullandım. Eğer yazılmayan bir bit yeniği varsa, kullananlar lütfen bilgi versinler. Ona göre tekrar düzenleyeyim.

Avantajı: Çok yüksek kazanım
Dezavantajı: -

YÜZDE KAZANÇ TABLOSU (Harcadığım paranın yüzde kaçı karşılığında kar ediyorum?)
- Uçuşlar İstanbul çıkışlıdır. Gidiş dönüş bilettir.
- O hattaki en ucuz bilet baz alındı, varsa vergisi düşülerek gerçek kar (TL) hesaplandı. (Örnek: THY Tokyo'ya en ucuz 3406 TL'ye uçuyor. 964 TL vergi ödeyip 60.000 mil harcarsanız ödül bileti alabiliyorsunuz. Mil karşılığı yaklaşık 2400 TL avantajınız olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak Aeroflot Moskova aktarmalı Tokyo'ya 1925 TL'ye uçuyor. Yani aslında 60.000 mil harcayıp ancak (1925-964=) yaklaşık 1000 TL'lik bir avantaj kazanmış oldunuz. Hesaplamalarda 2400 TL değil 1000 TL baz alındı. Başka bir örnek, İstanbul'dan Münih'e Onur Air ile toplam uçuş bedeli, THY uçuşunun vergisinden daha ucuz oluyor! Millerinizi harcayıp bir de fazla para harcamış olacaksınız, bunun için listede THY Münih vb negatif görünüyor.)
- Miles & Smiles için 1 TL'ye toplam 0.85 mil, Adios ve Milplus için ise 1 TL'ye 0.9 puan, Wings için 0.67 mil, Parafly için 0.266 mil kazanıldığı varsayıldı. (Referans: Geçmiş kullanımlar ve aritmetik ortalamalar) 
- Yeşil ile boyanan haneler o hattaki en avantajlı kartı gösteriyor.
- 19 farklı destinasyon hesaplamada kullanıldı. Kampanya biletler ve yüksek sezonda pahalı bileti mille kullanma durumları da hesaba dahil edildi. 19 rotanın ortalamasına göre de genel sıralama oluşturuldu.
- Tüm kartlarda yıllık ücret verildiği varsayıldı. (ING Pegasus hariç, onun da avantajı eklendi.)
- Garanti Bonus veya YKB Worldcard türevi para ödüllü kartlar ortalama yaklaşık %1.0 kazandırıyor. (Referans: Geçmiş kullanım) Eğer mil kartındaki kazanım bunun altındaysa, hiç mil kartına girmeyip efendice Bonus Card daha mantıklı oluyor.

Garanti Garanti Garanti Garanti Akbank YKB İş Bankası TEB ING HSBC Vakıf Halk
M-Smiles Tax-Smiles MS Cl Plus MS Elite Wings Adios Maximiles Bonus Mil Pegasus Premier Milplus Parafly
İzmir -0,3% 0,3% -0,4% -0,4% 0,2% 0,6% 0,5% 1,5% 1,2% 0,5% 0,8% 0,5%
Trabzon -0,5% 0,5% -0,6% -0,7% 0,4% 0,6% 0,5% 1,5% 1,2% 0,8% 1,1% 0,5%
Münih -0,3% 0,6% -0,4% -0,5% 0,4% 0,9% 0,8% 2,5% 1,2% 0,5% 1,0% 0,5%
Londra 0,0% 0,7% 0,0% 0,0% 0,5% 0,9% 0,8% 2,5% 1,2% 0,5% 1,1% 0,5%
Prag (Acil/Yaz) 2,5% 1,9% 3,1% 3,7% 1,1% 0,9% 0,8% 2,5% 0,5% 1,3% 0,5%
Oslo -0,3% 0,6% -0,4% -0,5% 0,4% 0,9% 0,8% 2,5% 0,5% 1,0% 0,5%
Roma (Acil/Yaz) 2,0% 1,6% 2,5% 3,0% 1,0% 0,9% 0,8% 2,5% 1,2% 0,5% 1,3% 0,5%
Venedik (Wingo SAW) 0,5% 0,9% 0,7% 0,8% 0,6% 0,9% 0,8% 2,5% 1,2% 0,5% 1,1% 0,5%
Tahran 0,4% 0,8% 0,5% 0,6% 0,6% 0,9% 0,8% 3,0% 1,2% 0,5% 1,2% 0,5%
Kahire 1,3% 1,3% 1,6% 1,9% 0,5% 0,9% 0,8% 3,0% 0,5% 1,2% 0,5%
Darüsselam 2,8% 1,8% 3,5% 4,2% 0,6% 0,9% 1,0% 3,0% 0,5% 1,3% 0,5%
Yeni Delhi 2,3% 1,7% 2,8% 3,4% 0,8% 0,9% 1,0% 3,0% 0,5% 1,3% 0,5%
Johannesburg 1,2% 1,2% 1,5% 1,8% 0,8% 0,9% 1,0% 3,0% 0,5% 1,3% 0,5%
Maldivler 1,8% 1,6% 2,3% 2,7% 1,1% 0,9% 1,0% 3,0% 0,5% 1,3% 0,5%
Bangkok 0,8% 1,0% 1,0% 1,2% 0,9% 0,9% 1,0% 3,0% 0,5% 1,3% 0,5%
Tokyo 1,4% 1,3% 1,7% 2,0% 1,6% 0,9% 1,0% 3,0% 0,5% 1,3% 0,5%
New York 0,4% 0,8% 0,4% 0,5% 0,8% 0,9% 1,0% 3,0% 0,8% 1,3% 0,5%
Sao Paolo 1,2% 1,3% 1,5% 1,9% 1,1% 0,9% 1,0% 3,0% 0,8% 1,3% 0,5%
Auckland 1,8% 1,5% 2,2% 2,7% 1,4% 0,9% 1,0% 3,0% 0,5% 1,3% 0,5%
ORTALAMA 1,0% 1,1% 1,2% 1,5% 0,8% 0,9% 0,8% 2,7% 1,2% 0,5% 1,2% 0,5%
SIRALAMA 7 6 3 2 10 8 9 1 5 11 4 12


Münih Business 4,2% 2,7% 5,3% 6,3% 1,0% 0,9% 0,8% 2,5% 0,5% 1,3% 0,5%
Prag Business 6,0% 4,6% 7,5% 9,0% 2,6% 0,9% 0,8% 2,5% 0,5% 1,3% 0,5%
Londra Business 2,7% 2,0% 3,4% 4,1% 0,8% 0,9% 0,8% 2,5% 0,5% 1,3% 0,5%
Darüsselam Business 5,5% 3,4% 6,9% 8,3% 1,1% 0,9% 1,0% 3,0% 0,5% 1,3% 0,5%
Bangkok Business 5,9% 4,1% 7,4% 8,9% 2,4% 0,9% 1,0% 3,0% 0,5% 1,3% 0,5%
New York Business 4,6% 3,2% 5,8% 6,9% 2,0% 0,9% 1,0% 3,0% 0,8% 1,3% 0,5%
Sao Paolo Business 4,1% 3,0% 5,1% 6,2% 1,9% 0,9% 1,0% 3,0% 0,8% 1,3% 0,5%
4,7% 3,3% 5,9% 7,1% 1,7% 0,9% 0,9% 2,8% 1,2% 0,6% 1,3% 0,5%



SIRA KART KAZANÇ GEÇEN YIL
1 TEB Mil 2,7% Yeni
2 MS Elite 1,5% (1)
3 MS Cl Plus 1,2% (2)
4 Milplus 1,2% (6)
5 Pegasus 1,2% (10)
6 Tax Smiles 1,1% (4)
7 M & Smiles 1,0% (5)
8 Adios 0,9% (9)
9 Maximiles 0,8% (7)
10 Wings 0,8% (3)
11 Premier 0,5% (11)
12 Parafly 0,5% (8)


SONUÇ
- Her koşulda, TEB Bonus Mil Kart en avantajlı kart olarak öne çıkıyor.
- Kırk yılın sırtı mil kullanıyoruz, onda da bedava business uçalım bari diyorsanız, Garanti Miles&Smiles öne çıkıyor.
- Ödül bilet kullanırken avantajınızı hesaplayın. %2'den aşağıda olmamasına gayret edin. %1.5'den aşağıda ise kullanmayın, mümkünse hakkınızı bir sonraki uçuşa saklayın.

Ben ne yapıyorum: Son puanlarımı kullanıp Miles&Smiles'ı iptal ettirdim. Kazanımları kırpmadan önce Wings'e borçlanıp puanlarımı otelde kullanmıştım. Borcu kapatınca onu da iptal ettireceğim. Artık yurtdışında yaşadığım için Türkiye'den kart almayacağım.

(Hesaplama yaptığım dosyayı detaylı görmek ve indireceğiniz dosyada değişiklik yapmak istiyorsanız: Spreadsheet)

115 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu detaylı ve özenli çalışma için teşekkürler. Beni günler sürecek araştırma derdinden kurtardınız. Aklımda zaten Maximiles vardı, yazınızı okuduktan sonra şüphem kalmadı. Avantajlarına ücretsiz lounge (Maximiles dışında tüm banka lounge'ları artık ücretli oldu) ve %50 indirimli otopark hizmetini de ekleyebiliriz.

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Merhaba Cüneyt,
Dünya turu sonrası izini kaybetmiştim, yeniden yazdığını görmek çok hoş, hemen blog'a ekleyeceğim.Çok seyahat eden biri olarak son dönemde kredi kartlarını bende çok inceledim ve vardığım sonuç yapı kredi adios açık ara önde ama normal harcamalarla puan kazanmak mümkün değil, kampanyaları takip etmek lazım, ve şu sıralar inanılmaz sayıda kampanya var. Kampanyalardan kazandığın puanlar şu anda adios ve adios premium'da hem süreli değil, hemde bilet alırken 2 -3 ile çarpılıyor.Ayrıca banka zaman zaman belli bölgelere indirimli bilet kampanyaları düzenliyor.Geçen ay 2 kişilik Casablanca bileti almıştık, kampanyaları takip ederek ne kadar çabuk avans kapattığımıza biz de şaşırdık. Dolayısıyla şu anda kampanya harcamaları için adios, diğer harcamalar içinde wings kullanıyoruz. Ama adios kullanmaya çok geç başladığım için çok pişmanım, geçtiğimiz dönemde çok büyük fırsatlar kaçırmışız..

GözGöz dedi ki...

Ellerinize sağlık...
Bugün mail geldi. Maximiles 7 Ekimden sonra 100 TL değil, 125 TLye 1 maximil verecek. Adios ile karşılaştırmak lazım.

Cuneyt dedi ki...

Teşekkürler Ayşegül. Bilet alırken 2-3 ile çarpma konusunu hesaba kattım. Ancak indirimli bilet kampanyaları çok belli olmadığı onlar hesapta yok. Ama dikkatli kullanıldığında Adios'un en avantajlı kart olduğu doğru.
GözGöz, ben de yeni Maximiles'a başvurmuştum. Faydalarda azalma olur mu demiştim, asla olmaz demişlerdi. Hiçbir bankaya çok güvenmemek lazım anlaşılan. Ona göre tabloyu güncellerim, no problem.

Adsız dedi ki...

Bilgilendirme için çok teşekkürler. Sadece yurtiçi uçuşlarda en avantajlısı hangisidir.

Adsız dedi ki...

Öncelikle çalışma mükemmel, elinize sağlık..Yılda bir iki defa yurt dışına çıkmak isteyen biriyim tabi eşimle (: Aylık bin iki bin civarı da kredi kartı ödemelerim oluyor.. Hangi kartı önerirsiniz? Sanırım maximiles veya adios almam daha mantıklı gibi duruyor? Teşekkürler..

Cuneyt dedi ki...

Sadece yurtiçi için Pegasus Kart'ı öneriyorum.
Maximiles bu haftabaşında avantajları azalttı ve en iyi kart özelliğini kaybetti. Şu anda en mantıklısı: Uzaklara gidecekseniz Wings, Avrupa'ya gidecekseniz Adios gibi duruyor. Yakında tabloyu güncelleyeceğim. Daha net görebilirsiniz.

Ali dedi ki...

öncelikle bu harika çalışma için teşekkürler. Garanti Platin kartım vardı ama son İstanbul seyahatımda lounge'ları kapattıklarını öğrendim. Ayrıca Garanti'den banka olarak da memnun değildim. Yani ayrılmak için iyi bir neden olacak. Kartlarla ilgili farklı bir sorum olacak: Yurtdışında yaşadığım için hesap kesiminin euro veya dolar üzerinden yapıldığı bir kart arıyorum. Garanti'nin milesandsmiles'ı bu şekilde idi...Örneğin, Avrupa'da yaptığım harcamaları, doğrudan euro hesabımdan euro olarak ödüyorum...TL'ye çevrilme olmuyor. Karşılaştırdığın kartlardan hesap kesimini ve ödemeyi doğrudan dövizle, örneğin euro ile, yapabileceğimiz kartlar hangiler...Bu konuda bilgi verebilirsen çok sevinirim
Teşekkürler

Cuneyt dedi ki...

Ben de Garanti de aynı şekilde ödeme yapıyordum. Yoksa bankalar döviz kurunu abartılı kullanabiliyorlar. Ancak diğer bankalardaki durumunu açıkçası bilmiyorum. Döviz üzerinden ödeme yapmanın mümkün olabileceğini düşünüyorum. Kullananlar yardımcı olabilir belki ...

Adsız dedi ki...

tesekkurler calisma icin.
hsbc premier hakkinda herhangi bir bilginiz var mi. orda da harcamaya 1% mil veriyor diye yaziyor ama hesapta en az 75000 para ya da degerli kagit veyahut 15 tl aylik aidat odenmesi gerek.

Cuneyt dedi ki...

%1 iyi bir oran değil. Karşılaştırma tablosunda göreceğiniz gibi çok daha iyi oranda avantaj sağlayan kartlar var.

Adsız dedi ki...

merhaba;

Anladığım kadarıyla adios diğerlerine göre yakın yerlerde avantajlı. benim sorum adios platinium mu almalıyım yoksa standart adios mu almalıyım. Fark 135 tl kart aidatı var platinıum un diğerinin 85. mil kazanımında fark oluyormu bu kartlarda.

oktay güven

Cuneyt dedi ki...

Oktay Bey,
Bizde normal Adios var. Internet sitesinden gördüğüm kadarıyla Premium'un daha lüks sayılabilecek yerlerdeki indirimleri avantaj olarak sunuluyor. Puan kazanmada bir faydası yok gibi...

Bulent H dedi ki...

Wings ile ilgili direkt bankaya da gonderdigim gorusleri buraya da post etmek istedim insanlar gorsun. Wings eskiden iyiydi ama 2-3 sene icinde %100den fazla zam yaptilar


Ben uzun suredir wings kullanicisiyim. Wings'i secmemdeki amac o zaman harcama basina en iyi odulleri vermesiydi. Ornegin ilk katildigim zamanlarda 90.000 mil puana ABD business class ucabiliyorduk. Daha sonra yapilan bir duzenleme ile bu 135000 mil mertebelerine cikti. Bugun kontrol ettigimde ise ABD business class bir bilet almak icin yaklasik 185,000 mil vermem gerektigini goruyorum.

Kart kullanicisi olarak devam etmem icin sizlerden sunu ogrenmek istiyorum:

1. Ucus bileti icin mil puan degisiklikleri hang kriterlere gore, hangi siklikta duzenleniyor? Bir iki yil icinde ucus mil puan fiyatlarinin 2 kattan fazla artmasini nasil aciklanabilir?

2. Bu artislarla ilgili olarak musterilere herhangi bir bildirim yapiliyor mu?

3. Mil puan ucretlerine surekli zam olurken benim kazandigim 1 lira = 1 mil neden hic artmiyor?

4. Uye oldugum donemde yapilan mli puan fiyat duzenlemeleri ile ilgili nereden bilgi alabilirim.

Tesekkurler, saygilarimla.

Bulent

Unknown dedi ki...

Bir küçük açıklama (tecrübe ile sabit)

Wings kullanıyorum. Ve tüm bilet alımının kendi acentası üzerinden yaptırıyor. Bu yaz Amerikaya gitmek için kart kullanmak istedim. İnternetten bulduğum 1250TL'lik BA ile gidiş dönüş uçağını Akbank Acentası 1550TL gibi bir farkla sundu. Otomatik olarak 300TL daha mil kullanmamı gerektiren bir durum ki, detay hatırlamıyorum ama 70bin mil üzerinde bir mil istediler. Bende kartı kullanıp normal bilet olarak internetten aldım. Kendimi kandırılmış olarak görüyorum.
Bilginize.

Unknown dedi ki...

Merhaba Cüneyt Bey,

Öncelikle yazmış olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler. Çok sancılı bir süreç sonunda Maximiles kartımı aldım (1 ay sürdü) ancak şansıma 100TL de 1 puan yerine 125TL de 1 puan'a çektiler. Sizce kartı iptal ettirip Adios'a geçmeye değer mi ? (Daha kartı hiç kullanmadım) Bir de şu canımı sıktı sanırım Adios'ta puanlar hiç silinmiyor ancak Maximiles 2 sene sonunda puanları sıfırlıyor bu doğru mu ?

Cuneyt dedi ki...

Ali Bey,
Aynısı benim de başıma geldi. Tam Maximiles'a başvurmuştum ki 1-100 oranı, 1-125'e düştü. 1.5 ay kadar sonra kart elime ulaştı. Hiç kullanmadan iptal ettireceğim. Sıfırlanma konusu hakkında detaylı bilgim yok, yanlış bilgi vermeyeyim.
Cüneyt

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Yapmış olduğunuz çalışma gerçekten çok güzel. Öncelikle bu çalışma için sizi tebrik ederim. Diğer taraftan kendi fikrimi de beyan ederek, Kazandığım mil ve bunları bilete dönüştürürken yaptığım mil kullanmadam alsam kaça alırım gibi araştırmalarda sonuç hep mil kullanmanın çok faydasız ve gereksiz olduğu yönünde olduğudur. Ayrıca her sene gönderilen minumum 100TL'lik üyelik aidatı da insanı çileden çıkartan başka bir noktadır.En son normal bilet ile 650TL'ye uçabildiğim bir destinasyon için 20000mil ve 421TL vergi ödemek gerekmekte idi. Naçizane tavsiyem planlı uçarak biletinizi daha uygun fiyattan alın ve sizi kandırmak için hertürlü çakallığı yapan banka ve kartlarından uzak durun olacaktır.

Adsız dedi ki...

Merhaba Cüney Bey,
ismim Orçun. Analiziniz için teşekkür ederim. Ancak hiç vakıf bankın world card milplus kartı ki sanırım sadece business card için var, düşüncelerinizi belirtmemişsiniz web sitelerinden aldığım sınırlı bilgi ile hem normal harcamalarda puan biriktirmek hemde uçak mili kazanımı için özellikle world anlaşmalı kurumlarda güzel avantajları olabilir. en düşük yıllık kart ücreti olan kart olmasıda cabası. Bana büyüklerin arasında farkedilememiş sessiz bir rakip gibi geldi, en büyük dezavantajınınsa yurtiçi ve yurtdışı bilet alımlarında aldığı 20 ve 70 tl lik servis ücreti olarak görüyorum ama mil toplama açısından avantaj ve deazavantajları hakkında bir bilginiz varmı?
teşekkürler.

Engin dedi ki...

Basit bir hesap istiyorum.
Ayda 1000 TL harcarsam Miles&Smiles ne kadar mil veriyor Wings ne kadar mil veriyor.
Wings 120 TL'lik bilet için 26bin küsür mil istiyor. Bu 26bin küsür TL lik alışveriş yapmam mı gerek demek oluyor 1 TL 1 mil ise?
M&S 1 TLye 1 mil ise 1000 TL harcasam 1000 mil mi demek? Ankara-Urfa uçuşu için 4500 mil istiyor. 4500 TL harcama yapsam bilet alıyorum anlamına mı geliyor?
Birde diğelim M&S benim adıma fakat ek kartı kızımda. Kazanılan miller ile kızım ben olmadan uçabiliyor mu?

Cuneyt dedi ki...

Orçun Bey
Vakıfbank'ı sitesinden sağlıklı bilgi almak mümkün değil. Yaygın bir kart olmadığı için hesaba dahil etmedim açıkçası. Kazanımının YKB'nin Adios'u ayarında olduğunu düşünüyorum. Adios x3.1'e kadar arttırımda bulunurken bunda sabit x2 görünüyor.

Engin Bey,
Siz olmadan kızınız uçamaz. Yüzde kazanımları kullanarak ne kadar harcamanız gerektiğini bulabilirsiniz. 1000 TL / 2% = 1000/0,02 = 50.000 TL gibi

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar merhaba,
Daha önce Adios kullanmış biri olarak tavsiyem HSBC Pegasus Kart olacaktır. Kapmanya takip etmenize gerek yok. Her alışverişten uçuş puan ekleniyor. Online check in 3 tl, uçuştan da %1 ekleniyor. Ne kadar hızlı puan biriktiğine ben şaşırıyorum. Pegasus biltleri genelde ucuz ve destinasyonu fazla. Ayrıca bilet alırken kısmi puan ve kredi kartından ödeme imkanı var. Tavsiye olunur.

Adsız dedi ki...

Gerçekten zor bir çalışma gerçekleştirmişiniz, net ve tel ile saatlerce uğraştım bende, HSBC nin Premier kartına karar verdim, 1TL ye 1 Mil veriyor, şu anda THY ist ham ist 397 TL , 39700 puan kesiyor, aslında bilet için ne kadar para hazrcandığı ile karşılaştırdım :
wings = 46.000 TL, denizbank : 90.000TL, HSBC 39700 Tl, shop&miles: 20.000, en karlı shop&miles gibi gözükse de şu an HSBC ye karar verdim, bunun için bir düşüncen ? tekrar tşkler, Sibel

Adsız dedi ki...

cüneyt bey , bu özenli çalışma için teşekkürler. maximiles kullanıcıları için bir uyarım olacak.Benim başıma geldiği gibi sürpriz biçimde millerinin kaybolduğunu görebilirler. Görüştüğümde ''Maximillerin süresinin ikiyıl olduğu ve ekstre içinde bunun not olarak bildirildiği''ni öğrendim ve yaklaşık 200 mile kaybıma neden oldu.

Saruhan Onur Unlu dedi ki...

Cüneyt selam,

Ellerine sağlık, iki yorumum olacak.

1. Akbank Ağustos 2012 de mil kullanım oranlarında %22 civarı devalüasyon yaptı. Eskiden NY yaklaşık 85k mil iken şimdi 102k civarı.

2. Miles and Smiles konusunda ben de aynı yanilgidaydim. Sektörel bazlı mil kazanım oranları işi berbat etti diye düşünüyordum, ancak kampanyalar çok kazançlı ve offset ediyor. Benim son 7 aylık kullanimimda 1 tlye 1,61 mil ortalama kazancım oldu. Thy elit statü, m&s platinum kart ve AMEX ayrıcalıklarimin olduğunu belirtmeliyim tabii. Ama simulasyonda thy classic ve m&s klasik müşteri için de oran 1 tlye 0.8-0.9mil civarı kampanyalarla. En güzel kampanya örneği yıl sonunda 5 adet 200 tl alışverişe 10.000 mil hediye vermesiydi mesela.

CEBEP dedi ki...

Ellerine saglik guzel bir analoz yaptin. Garanti in Shop&Miles degisiklik yapmadan hep onu kullaniyordum ve hala harcanmayan 100k+ milim var. Ancak degisik yapildiktan sonra bu kartlar birsey kazanmiyor artik. Saga sola baktim, wings, maximiles, adios. Hepsi simaye deyip Denizbank Bonus kullaniyorum. Kazandiran bonuslar harcamazsan onlar sana rahat ucak bilete yeter bence. Artik hic bir mil kart avantajli degil, hepsi hikaye plsu bence.

CEBEP dedi ki...

Deniz Bonusum var, yurtici TL yurtdisi USD ekstrelere geliyor. Dolar harcamalar birebir dolar olarak ekstrede gozukyor. Komisyon yok. TL olarak yaparsaniz turtdisinda harvamalarda inanilmaz kazik kurdan cevirip ekstrenize yazar.

Adsız dedi ki...

mesela miles and smiles veya miles and more ile kendime ve ogrenci grubuma bilet alacağım. Ogrencilerime aldıgım biletlerden de mil kazanıyormuyum_????

Adsız dedi ki...

Peki miles&more ile sadece lufthansamı kullanılabiliyor? Star alliance üyelerindende faydalanılabiliyor diye biliyordum. Ayrıca teknosa ve sanal magazadan miller ile alışveriş yapabilmekte beni bu karta çekiyor. Mil kısıtlaması ve silinmesi derdide yok, dezavantajı 2tl bir mil olması, çok yüksek harcamalar yapanlar için birebir, zaten ondan dolayı classic seçeneği yok galiba :) sadece gold ve platinium dağıtıyor.

serhat dedi ki...

Arkadaşlar,
Maximiles ile borç mil alabiliyorsunuz ancak geçen 1 yıl süre içinde SADECE kazandığınız maximiller borcunuzdan düşüyor.
Bilet almadan önce hem maxipuanlarınız hem de maximilleriniz toplanıp maximile dönüştürülüyor.
Ben 1 sene içinde toplamda 300 TL’lik Maxipuan topladım ancak hiçbirisi borcumdan düşmedi.
Bu da Maximiles’ın avans mil kapatmaktaki en büyük sıkıntısı.
Bilgilerinize…

nofearifat dedi ki...

Ben wings black kullanıcısıyım.her alış veriş te fatura ödemede dahil 1 TL=1 mil dir istediğin uçak la uçabiliyorsun.Kontenjan sınırlaması da yok.Alan vergisi ödemiyorsun.bir kötü tarafı oda bu sene oldu uçak planlarını yükseltti. Yoksa eniyisidir.ayrica ben banka ile anlaştım 110 Tl kart aidatinida almıyor. M&s alan vergisi oluyorsun ayrica kontenjan sınırlaması var 1750 tl lik amerika biletine 500 tl alan vergisi öduyorsun

nofearifat dedi ki...

Pardon uçak puanları olacak yukarıda ufak bir hatam oldu

İbrahim dedi ki...

Merhaba,

HSBC ile Pegasus anlaşması bitmiş. Pegasus Kartlar 20 Mart 2013 itibariyle kullanıma kapatılıyormuş. Pegasus Kart sahiplerine HSBC Advantage Card yollamaya başlamış bile.

Kaynak: HSBC Telefon Bankacılığı

Bilginize.

Unknown dedi ki...

Cuneyt Bey merhaba;
size copy paste yaptigim sorunumu yaziyorum umarim bi yanit alabilirim.

merhaba ben onceleri 7-8 kredi karti varken hepsini iptal edip 2 ye kadar dusurdum bunlar maximum ve garanti bonus. simdi baya bi baktim internetten anlasilan kisinin durumuna gore avantajlar farklilik gosterebiliyor. bunun icin ben durumumu iyi kotu anlatayim sizde bildiginiz ve anladiginiz kadar yardimci olun. Ben ayda 2-3 defa yurt ici senede ise 1 -2 defa yurt disi yapan yurt disi ve icinde harcamalari genelde kartla yapip odemelerini zamaninda yapan.kimi zaman taksit seceneklerini kullanan.sabit bi havayolu sirketi kullanmayan. alan vergisi ve hizmet bedeli odemekden bikmis.kimi zaman kendi kartimla kiz arkadasima ve yegenlerime ucak bileti alabilen biriyim. bu bilgiler isiginda WINGS,MAXIMILES,SOHP&MILES,AMERICAN EXPRESS, YADA X hangi kart bana uygun olur dersiniz

Adsız dedi ki...

Hocam Aylık 2000-3000 TL kredi kartı harcamam var. 15 günde bir sürekli İstanbul'a uçuş yapıyorum. Mil kartı kullansam faydalı olurmu? Yoksa kullanmasam da değişiklik olmazmı yani bir avantajı olurmu?

Ibrahim dedi ki...

Pegasus'un internet sitesinde de ilgili duyuru yayınlanmış:

http://www.flypgs.com/pegasus-kart/default.aspx

"Pegasus Kart Hakkında Önemli Duyuru

HSBC ile ortak markalı kartımız Pegasus Kart ortaklığımız 20 mart tarihinde sona erecektir. Pegasus Kart sahibi misafirlerimiz bu tarihten sonra da Pegasus Plus üyesi olarak tüm ayrıcalıklara sahip olmaya devam edebilecekler.

Pegasus Plus programı kapsamında bu tarihten sonra da uçuşlarından puan biriktirmeye ve biriken UçuşPuanlarını tüm uçuşlarda kısıtlara takılmadan kullanabilmeye devam edebilecekler. Ayrıca, mevcut UçuşPuanlarını geçerlilik tarihi sonuna kadar diledikleri uçuşta kullanabileceklerdir. Pegasus Hava Yolları olarak en kısa sürede uçuş dışındaki alışverişlerinizden de puan kazandırmaya devam edebilmek için yeni bir kredi kartı programı üzerinde çalışıyoruz. Sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz."

Cuneyt dedi ki...

Son zamanlarda gelen sorulara cevaplar:
- Başkasının yaptığı uçuşlardan mil kazanamazsınız.
- Miles & More tavsiye etmiyorum.
- Mil kartları normal kartlara göre hala daha avantajlı.
- Kazanılan milleri Avrupa'da kullanacaksanız YKB Adios, diğer kıtalarda kullanacaksanız Akbank Wings tavsiye ederim.
- Shop N Miles daha önce en karlı karttı. Bu özelliğini kaybetti. Ancak hala Afrika için avantajlı. Aynı zamanda kartınız Plus, Elit, Amex türü ek özelliklere sahipse avantajınız artabilir.

Adsız dedi ki...

Cuneyt Bey merhaba,

Oncelikle detayli bilgilendirmeniz icin tesekkurler, gercekten cok ama cok faydali bir calisma olmus.

Yorumlariniz arasinda tam anlayamadigim bir nokta var, Avrupa ucusu yapanlara Adios, long haul ucus yapanlara Wing onermissiniz. Bunun net bir sebebi var midir?

Cevabiniz icin simdiden tesekkurler

Cuneyt dedi ki...

Merhaba,
Yazıdaki yüzde tablosunu incelerseniz, o hattaki en avantajlı kartı sarı ile işaretlenmiş olarak göreceksiniz. Dikkat edilirse Avrupa uçuşlarında en avantajlı kart Adios, long haul'da Wings olarak ortaya çıkıyor. Kartın en avantajlı olması, yapmış olduğunuz harcamanın yüzde bazında en yüksek oranda geri alınması anlamına geliyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba cüneyt bey, birkaç hatırlatma ve eklemede bulunmak istiyorum. kredi kartlarına olan merakımdan ve de bu aralar milli kartlar ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalıştığım için yazınızı detaylı okudum. teşekkürler gayet güzel anlatılmış. yalnız araştırmalarıma göre wings sabit olarak 1 e 1 veriyor siz sanırım 1.31'i mil harcama sözüne göre ayarlamışsınız, bu da iyi ancak kesin değil. bu arada dediğiniz gibi akbank'ta 100 tl üzeri mevduatı/kredi olanlara 1.25 gibi sabit bir oran veriyor olmalı. wings bu durumda amerika gibi uzak ülkelerde önem kazanıyor. ancak benim tam anlayamadığım konu maximilesta. burada 125'e 1 mil oranına göre yapılmış. bu evet doğru ancak anladığım kadarıyla maximum puanları da cevirince %1'e yakın bir oran elde edilir diye düşünüyorumzira maximum uye iş yeri sayısı yuksek. tam bir oran söz konusu değil ama %1'e yuvarlanabilir puanlarla. ancak dediğiniz gibi wingse karsı olan biraz üstünlüğünü kaybetmiş durumda. açıkcası ben de maximiles mı wings mi diye düşünürken wings'e daha yakın hissettim bu değişimden sonra her ne kadar wingse herkes kötüleşmiş ve eski avantajlarını kaybetmiş dese de. ancak yine de maxipuanlarla %1'e yakın bir oran daha doğru olur diye düşünüyorum hesaplamalarda hele de maximum uye işyerlerinden alışveriş yapanlar için.
bunun yanında adios'ta ise genel bir puan oranı kullanmıssınız, ki bu çok mantıklı. bu kartta da world uye işyerlerinden yapılırsa avantaj kazanılıyor ve de kampanyalarda, bunu bizzat biliyorum. ancak uye olmayan işyerlerinden ancak %0.05 gibi bir puan kazanılıyor bu da 3 ile çarpılırsa dahi %0.15 gibi bir oran oluyor. o nedenle müşteriler bu oranları üye işyeri olup olamamasına dikkat ederek düşünmeliler.
sanırım wings kullanıcısınız. wings kartı öneriyor musunuz, yoksa sadece adios gibi kartlar daha mı iyi genel olarak?

Adsız dedi ki...

Merhabalar.

Malumunuz üzere Pegasus kartın tarihin tozlu sayfalarına gömülmesinin ardından Yurtiçi uçuşlarda hangi mil kart daha avantajlı hale geldi şu an?

Cuneyt dedi ki...

Son kısımda belirttiğim üzere, YKB anlaşmalı yerlerde (1 TL'ye 10-20 puan veren yerlerde) Adios kullanıyorum. Ama dediğiniz gibi üye olmayan yerlerde (=YKB POS cihazı olmayan yerlerde) ancak 1'e 1 puan veriyor ki bu 3.1 ile çarpılsa bile %0.15 puan yapar. Bu da inanılmaz düşük bir oran...

Genel olarak, 5 aydır kullandığım Wings'den memnunum. Kampanyalar ile hesaplamada kullanmadığım ek puan ve ek TL de kazanıyorum. Şu anda bence hala en iyi kart Wings.

HSBC Pegasus'un tarih olmasından sonra yurtiçi için en iyi kart Adios oldu. Ancak, yurtiçi bedava uçuş kazanmak için mil kartı kullanmak bence anlamsız. Mil kartları daha çok uzun mesafeli yurtdışı uçuşlarında avantajlı oluyor. Yurdışına çok fazla çıkmayan birinin mil kartı yerine Bonus, Worldcard, Axess türü bir kart edinmesi daha mantıklı olacaktır.

Adsız dedi ki...

selamlar cüneyt bey ben sizden özellikle wings kartın sınırlamaları hakkında bilgi almak istiyorum mesela yıllık 75 bin mil kullanabiliniyormuş ve ticari kullanımlarda 1,5 tl 1 mil olduğu söyleniyormuş doğrumudur??? bu arada bizleri bilgilendiren bu sayfaya verdiğiniz emeklerden dolayı teşekkür eder saygılar sunarım.......FARUK CARTI

ibrahim dedi ki...

Pegasus, ING Bank ile anlaşmış:

http://www.flypgs.com/pegasus-plus-kart/default.aspx

http://www.ingbank.com.tr/sizinicin-bonus-pegasuskart.asp

Adsız dedi ki...

bir cok soru isaretime cevap olmus bir yazi tesekkurler.

Seyda Köksal dedi ki...

Merhaba
Çalışma için ben de teşekkür ederim. Şu ana kadar yoğun bir şekilde Adios Premium kullanılan biriyim.
Puanların geri alınmıyor olması, yaptıkları değişik kampanyalar ile şaşırtacak puanlar kazandırması, yurtiçi ve yurtdışı otobüs, uçak seçenekleri, arada bir de hadi şu kadar tutarı şu tarihe kadar harcayın dedikleri bana özel kampanyaları, son olarak da yine seyahatlere yönelik kampanyaları sebebi ile Adios Premium önerilecek kartlardan. Yakın bir zamanda bir de alışveriş uygulaması hazırlamışlar, benim ilgimi (sanırım bayanların daha fazla çekecektir) çok çekmedi...
Ing Pegasus da aldım, henüz test etmiş değilim.

melih dedi ki...

merhaba cüneyt bey,
çalışmanız çok başarılı olmuş, tebrik ederim.
uzun yıllardır miles&smiles üyesiyim ve millerimi kullanacak kontenjan bulamamaktan çok şikayetçiydim.
bu soruna bir çözüm buldum, belki başkaları da faydalanmak ister diye paylaşayım istedim;
thy' nin kendi müşterileri için ayırdığı kontenjan ile star alliance için ayırdığı kontenjan birbirlerinden farklı anladığım kadarıyla.
thy' nin web sayfasındaki uygulamada dolu görünün kontenjanlar star alliance milleri için açık olabiliyor.
bunun için www.expertflyer.com sitesinden sorgulama yapabilirsiniz (5 günlük üyelik bedava)
tabi mil değerleri normalden %50 fazla, ama en azından yer bulunabiliyor.
örneğin thy' den los angeles uçuşu için business bilet almak mümkün değil, çünkü hiç kontenjan açmıyorlar. ama star alliance üzerinden kontenjan bulmak mümkün olabiliyor.
selamlar

hakan dedi ki...

Merhabalar,
Araştırdığınız her kart bende mevcut ve yüksek meblağlar kullanıyorum. Bikaç yorum yapayım :
Eğer çok nadir uçuyorsanız kartınız wings olmalı. Mesela bilet fiyatı 1000TL'de olsa 9000TL'de olsa hemen hemen aynı mil ile rahatlıkla alıyorsunuz. Unutulmaması gereken wings belirli limitten sonra mil harcamaya izin vermiyor tabi konut kredisi çekmişseniz bir sınırlama yok. Gerçi başta da nadir uçuyorsanız wings demiştim.
En kötü mil kartı maximiles. Nerdeyse kazandığın millerle yurt dışı çıkma ihtimali yok.
Sık uçuyorsanız tek alternatif shop&miles mil toplamak basit ve sık uçtukça mil toplamak daha da basit hal alıyor. Seyahatlerinizi önceden planlarsanız ve kampanyalara denk getirirseniz çok düşük millerle business uzun mesafeler uçabilirsiniz. Elit plus kartım olduğu için normal kazanımlardan daha fazla mil kazanabiliyorum. Bu arada alan vergileride millerle ödenebiliyor.
Bankaların son yıllarda kısıtlamaya gitme sebebi kart sahiplerinin millerini başkaları adına kullanım yaparak satması.
Yıllarca miles&smiles kullandım kullanıcı sayısı arttıkça avantajları azalmaya başladı ama THY'ye alternatif olabilecek tek marka olan pegasus hala business kabine geçmedi.

Ali dedi ki...

Merhaba,

Yazınız oldukça faydalı ve titizlikle hazırlanmış. Fakat değinmediğiniz bazı noktalara değinmek isterim,
- lounge hizmeti sadece maximiles de ücretsiz şuanda
- wingscard ile farklı soyadda birisine bilet almak için kart sahibinin de yanında bilet alması gerekli
- adios ve s&m kartlarda bazı sektötler haricinde veya üye olmayan işyerlerinde kazanımlar %0,1 oluyor bu da aynı bilet için diğer kartlara göre neredeyse 10 kat fazla alışvariş gerektiriyor.
- maximiles ile internetten milleri kullanarak bilet alma imkanı mevcut, pratik olması açısından ve karşılastırma yapmak için iyi

Bunların yanında yaşadığım bir olayı anlatayım. Aynı gün ben maximiles ile arkadaşım adios ile aynı uçaktan aynı gün bilet aldık. Adiosun verdiği bilet fiyatı Maximiles ın verdiğinden yaklasık 80 tl fazlaydı. Benzer durum wings'de de olabiliyormuş. Maximiles'de bilet fiyatı havayolunun internetten verdiği fiyatla aynı ama işlem bedeli gibi bir artı ücret yansıtıyorlar. Yine de diğer kartlarınkinden daha düşük oluyor.

Benim harcamalarımın çoğu işyerim için mal aldığım depolara oluyor. Bu yüzden bana göre şu durumda en avantajlı kartlar tüm alışverişlerde sabit puan vermesinden dolayı maximiles ve wings. Ama adios gibi farklı seyehat harcamalarında da milleri kullanabilseydik çok daha iyi olurdu. Shop miles kullanmak için hiçbir neden yok bence sadece diğer kartlarla alınan bileti business yapmak için kullanılabilir.

Adsız dedi ki...

Cüneyt bey merhabalar,

Harika bir yazı hazırlamışsınız!

Şu anda hani kartı önerirsiniz peki ?

teşekkürler

Ümit


Cuneyt dedi ki...

Uzun zamandır yorumlara cevap verememiştim.Yorumlar, anımsatmalar için teşekkür ederim. Önümüzdeki günlerde hesaplamamı tekrar güncelleyip yayınlayacağım. Bu dönemde Pegasus ING Bank devreye girdi. Özetle, hala uzak mesafede en avantajlı kart Wings. Avrupa'da ise Adios kullanın veya mümkünse millerinizi Avrupa'da heba etmeyin, önceden uygun fiyata bileti kendiniz alın - derim.
Selamlar
Cüneyt

Adsız dedi ki...

Çok çok teşekkürler !

Bugun hemen bir Wings başvurusu yapıyorum

sevgiler

Unknown dedi ki...

slm yılda bir defa bangkok a gitmek istiyorum aylık ortalama 3500 tl civarı harcamam var akbankla farklı konularda ters düştüğüm için o bankayla çalışmıyorum sizce hangi kartı almalıyım. teşekkürler

özlem öğüt dedi ki...

Merhaba Cüneyt Bey,
Çok detaylı bir araştırma yazmışsınız, elinize sağlık...

Halkbank'ın yeni çıkardığı Parafly kartını inceleme imkanınız oldu mu? Bu kartın özelliklerini nasıl buluyorsunuz ?

Teşekkürler

Cuneyt dedi ki...

@Hamdi Baltaci: Listede Bangkok için en iyi Akbank Wings, ondan sonra İşbank Maximiles görünüyor.

@özlem öğüt: Parafly'ın sitesinden inceledim. Kazanım üye işyerlerinde %0.5-1.0 arası, üye olmayanlarda %0.15 olarak belirtiliyor. Ortalamanın % 0.3-0.4 civarlarında olacağını tahmin ediyorum. Uçakta x4 ile çarpıyor. Yani sonuçta kazanım uçak %1.2-1.6 civarında olacaktır ki yurtiçi için mükemmel, Avrupa için düşünülebilir, uzak rotalar için uygun değil diye düşünüyorum. Serbest bir lounge hizmeti tanımlamış, o enteresan gibi...
Şu anda bir kampanya var. Onunla avantaj %3'lere kadar varıyor ki yurtiçi için bulunmaz bir fırsat!!!

100 TL - 199 TL arasındaki uçak bileti işlemleri
100TL ye;
200 TL - 299 TL arasındaki uçak bileti işlemleri
200TL ye;
300 TL - 399 TL arasındaki uçak bileti işlemleri
300TL ye sabitlenecektir.

Adsız dedi ki...

Merhaba, gerçekten çok detaylı anlatmışsınız. Bu kadar detaylı bilgiye ulaşmak zor. Vakıfbank'ın da mil uygulaması var. Ben avans mil kullanarak bilet aldım bir kaç kere ama anlaşmalı yerlerden alışveriş yapmazsanız hiç puan kazanamıyorsunuz. Bir de puanı mile çevirme konusu biraz karışık. Sizin Vakıfbank'ın mil uygulaması hakkında bir bilginiz var mı Cüneyt Bey?

kemal dedi ki...

Öncelikle çalışma için teşekkürler.

ben maximiles kullanıcısıyım. Bankadan memnun olmasamda kartın avantajını kullandığımı düşünüyorum oda şöyle. Maximiles nerede kullandığına bakmadan 0,08 mil veriyor buda her alışverişte maximum 80 tl olarak sınırlandırılmış. Yani max olarak 10000 tl alış veriş yapabilirsin tek seferde. bende tüm alışverişlerimde sakızdan tut eve, arabaya kadar kartla ödüyorum yalnız çekimleri 10000 ve katları uyguluyorum. su an kartımda 8800 tl gibi birşey birikmiş durumda buda yurt dısı 2-2,5 ile çarpılırsa beni baya ucurur diye düşünüyorum.

herkese selamlar

boudja dedi ki...


şu an en avantajlı kart Vakıfbank world kart olarak gözüküyor.kazandığınız world puanlar tlye harcamanızın (çoğunlukla) binde 5i olarak çevriliyor.uçak bileti aldığınızda bu tl puan 3 ile çarpıldığından alışverişinizin %1.5 kadar değerinde uçak bileti alabiliyo konumuna geliyorsunuz.otobüs biletlerinde ise katsayı 2.

ayrıca istediğiniz havayolunun biletini alma özgürlüğünüz olduğundan kampanyalı biletlerde dahi kullanabiliyorsunuz.

zaman zaman yaptıkları tüm dünya kampanyasından alacağınız uzak kıta uçuşlarında 2000 tl değerinde bir bileti 400tl puan karşığı verdiğinden çarpma katsayısının 5e çıktığı oluyor.

benim en çok sevdiğim tarafı ise wings,adios kart gibi çok mil kazanıp çok ödül bilet aldığınızda, sizden para kazanmadığını anlayıp mil puanlarınıza senelik kota koymuyor olmaları..

uğur göksu

boudja dedi ki...


ayrıca aklıma gelenleri sıralarsam;
miles and smiles sektorun öncüsü ve thy avantajından dolayı olmazsa olmazlardan.ayrıca vergilerin artık millerle ödenebiliyor olması eski dezavantajını ortadan kaldırdı.2.kart olarak mutlaka olmalı.en azından diğer kartınızla aldığınız thy biletini statü mili olarak işletebilirsiniz.farklı soy adına biletleme yapılabiliyor.

miles and more lufthansa ile dolayısıyla almanyaya sık uçanlar ıçin avantajlı oluyor.hesap basit bir lira bir mil.15.000 vergiler dahil almanya uçuşu bulunabiliyor.yada en azından yüksek millede olsa avrupada otel rezervasyonu falan yapabiliyorsunuz.

maximiles avans mil ve farklı soyadına biletleme yapması artısına sahip.3.kart olabilir.

wings kartı senelik 85.000 mil barajına takılmazsanız paket tur dahi satın alma avantajı var.ama cok kullanıyorsanız ve akbankta 150000 tl mevduatınız yoksa illaki baraja takılıyosunuz.ve kazandığınız miller çöp oluyo.

Adiosu hiç anlamadım.katsayısı çok ama çok düşük.bana hikaye geldi.

kısacası benim sıralamam
1.uzak ara vakıfworld.
2.milesandsmiles
3.maximiles
4.wings(kota olmasa 2. olurdu)
5.milesandmore

parafly kullanmadım ama uzaktan gözlemlediğim kadarıyla zirveyi zorlamaya aday bi karta benziyo.

Adsız dedi ki...

WINGS DE KOTA VAR DİYORSUNUZ AMA BENİM ARKADAŞLARIM HER SENE 200 BİN MİL PUAN KULLANIYOR VE KONUT KREDİSİ VEYA 100 BİN MAL VARLIĞI YOK. GENE DE 85 BİN MİLİ GEÇEMEZSİNİZ DİYEN YOK. O YÜZDEN BEN WINGS ALDIM. BAKALIM BANA DA DEMEZLER İNŞALLAH...

Cuneyt dedi ki...

Şahsi kullanım için yıllık limit 230.000 mil. Yalnızca ticari harcamalar için de kullanım varsa 85.000 mil sınırı var. Ancak millerin en fazla 2 yıl içinde kullanılması lazım. Bu bir handikap yaratıyor.

Mil Programı Genel Kurallar:
Wings Mil Programı kapsamında bir müşteri bir yıl içerisinde en fazla 230.000 Mil Puan kullanabilir. Ticari Mil Puan kullanım kısıtı olmayan müşteriler, Akbank'taki toplam varlıklarının 100.000 TL ve üzerinde olması veya Akbank'tan 100.000 TL ve üzerinde konut kredisi kullanımı olması durumunda, 1 yıl içerisinde sınırsız Mil Puan kullanabilir.

Wings kartını günlük bireysel harcamalarının yanı sıra ticari nitelikli toptan harcamalarında kullanan Wings sahipleri bir takvim yılı içerisinde 85.000 Mil Puan kullanabilmektedir. Wings’le yaptıkları her 1,5 TL’lik alışveriş için 1 Mil Puan kazanmaktadırlar.18 Eylül 2013 itibarıyla bu müşteriler Wings’le yaptıkları her 10TL’lik alışveriş için 1 Mil Puan kazanacaklardır.

fth dedi ki...

cüneyt bey merhaba,

aylık 3000-5000 tl arası genelde yurt içi olmak üzere konaklama ve uçak harcamalarım oluyor.
Bu durumda benim için en uygun kart hangisidir.
Adios ile wings arasında kaldım. yardımcı olabilirseniz sevinirim..

Cuneyt dedi ki...

Yazıyı güncelledim. Gitmeyi düşündüğünüz güzergaha göre cevabı yeni yazıda bulabilirsiniz...

Sarpito dedi ki...

sevgili dostum cüneyt adios kartın puanlama detaylarını biraz daha açmamı rica etti.
esasında biz biraz daha basit bir mantıkla bakıyoruz, o da şu:
artık kampanya haricinde doğru dürüst puan toplanmıyor. yani adios kart, 100 liralık world işyeri harcamalarına 25 kuruşluk worldpuan veriyor. bu 25 kuruşları biriktirip seyatate çıkmak, bizim gibi ortalama kredi kartı kullanıcıları için imkansız, hele ailecek.
biz 100 liraya 25 kuruş kazanmak yerine öncelikle uçak biletini daha değerli alarak başlıyoruz işe. cüneyt'in de yazdığı gibi birçok kredi kartı, puanlarını 2 ya da 2.5 kat değerle kullandırtıyor uçak biletinde. ancak yapı kredi bankası yılbaşı, bayramlar ve çeşitli dönemlerde bu puanları 5 kat değerinde kullanma imkanı veriyor. yılbaşı ya da bayram dediğime bakmayın sadece o hafta değil örneğin geçen ramazan bayramında tüm ağustos ayı için geçerliydi bu.
kampanya şöyle: 199 liralık puanla avrupa için 1000 liralık uçak bileti alabiliyorsun. ayrıca 1000 lirayı geçmemek kaydıyla buna yurtiçi bağlantıları dahil.
biz şöyle yaptık:
izmir-istanbul
istanbul-budapeşte
prag-istanbul
istanbul izmir bileti thy ağustos fiyatı 950 lira idi.
böylece 199 liralık puanla seyahatimizdeki tüm uçak giderlerini halledebildik. bu şekilde 2 kartla 3 bilet ve 1 bebek bileti aldık. aynı kartla ailenizdeki 2. kişiye de bilet alınabiliyor. ayrıca bebeklerin (0-2 yaş) biletini de yapı kredi hediye ediyor. böylece 199*3'ten 597 liraya karşılık gelen wolrdpuanı 1 yılda kapatmak üzere borçlandık. burada borçlanma konusu önemli. çünkü artık kampanyalarda kazanılan puanları harcamak için 5-6 günlük bir süre konuluyor ki o puanlar biriktirilemesin. ama borçlanınca sorun yok, puan geldikçe borcunuzdan düşüyor.
sonrasında puan borcumuzu kapatmak için kampanya takibine başladık. ilk güzel haber maille geldi. yapı kredidinin world kart alışveriş uygulamasını cep telefonuna yükle, oradaki mağazalardan 1 ay içinde 200 lira harca 50 liralık worldpuan kazan. farklı iki kartla bunu yaptığımızda 100 liralık worldpuan silindi. sonrasında 100 liralık market-benzin-giyim vb harcamalarına 10 liralık puan kampanyaları çok sık oluyor. onları yakalamaya çalıştık. bu arada hepsiburada.com kampanya yapmış. 500 liralık harcamaya 75, 1000 liralık harcamaya 150 worldpuan veriyor. ihtiyacım olan cep telefonunu 1000 lira gibi bir harcamayla orada aldım. böylelikle 150 liralık puan borcu daha silindi. böyle böyle daha 6 ay olmadan puan borcunun çoğundan kurtulduk. bu arada standart worlpuan kazanımlarıyla da harcamaya göre 10 kuruş, 25 kuruş, bazen 50 kuruş kazanıyoruz ama inanın onlara çok fazla bakmıyorum bile.
bu şekilde ikinci 6 ayda da artık normal harcamalarımızla bile puan borcumuzu kapatacağımız kesinleşti ve 4 kişilk ailenin uçak harcaması bedavaya geldi. inanın kredi kartını da aşırı kullanmadım. sadece biraz kampanya takip ettim.
bu anlattıklarım standart bir avrupa seyahati için. elbette thy yerine 1000 liradan daha ucuza bilet bulunabilir. ama bu kampanyada 500 liralık bilet de olsa aynı puanı çekiyor o yüzden en pahallı yer ve şirketleri seçmekte fayda var. yüksek sezonda 4 uçuş için ben 1000 lirayı da normal buluyorum. aynı şekilde 399liralık worldpuanla da amerika ve uzakdoğuya seyahat edebiliyorsunuz. en başta da dediğim gibi, biraz kestirme bir yol bu. özellikle ailecek seyhata edenlere öneririm. ayrıca yurtdışındaki otel ve yemek harcamalarınızda yüzde 5 indirim uygulanıyor. herkese iyi yolculuklar, iyi gezmeler...

Cuneyt dedi ki...

Sarpito,
Detaylı açıklaman için çok teşekkür ederim. Bakalım bunu nasıl hesaplamaya dahil edeceğim?
Selamlar...

Adsız dedi ki...

hocam, ellerine saglik. cok guzel bir calisma.
bu kartlari incelerken, akbank fish black'i dikkatimi cekti. o da puanlari (kazandigin chip para) 3 ile carpiyor. bu durumda wings mi (mil + chippara *15) yoksa fish black mi dersiniz?

Adsız dedi ki...

Blogunuzu ve bu yazınızı ilgiyle ve yakindan takip ediyorum. Bu konu ile ben de baya ilgileniyorum ve biraz da ilgi alanima giriyor. Ancak dediginiz gibi tum kartlarda bir dusu ve dezavantaj soz konusu. Ne dogru durust puan ne de mil kazandiriyorlar artik. Genelde donemsel kampanyalara onem veriyorlar ancak sıkı bir kart kullanicisi olarak benim icin en onemli kriter puan ve mil dönüşu o nedenle totalde en yuksek olan karti tercih etmee calisiyorum. Taksit vb kampanya ve avantajlarin hic onemi olmuyor benim icin. Wings nedense bu ticari kullanimlardan dolayi mi bilemeyecegim ancak acayip cimtilesti. Akbanka eskiden beri sempati beslerdim ancak cok paragöz ve cimri oldugunu artik resmen kabul ediyorum. Ne Axess karti artik puan veriyor (ekstrede chippara kismi her zaman bos) ne de wings ile adam akilli bireysel harcama ile bilet alabilmek mumkun. Ben wingste puanlarin dusecegini dusunurken 22 sinde kat be kat arttigini gorunce sok oldum. Karti yakindan takip ediyordum cunku. Mil kullanim sayfasinda da surekli kisitlamalar ekliyorlardi. Mesela en son kumar bahis vb sektorlerden kazanim olmayacak, kuyumdan en fazla su kadar olacak otomatik odemeden su kadar olacak gibi ciddi kisitlamalar yazmislardi. Ayrica ticarilerden de 1.5 e 1 yerine 10 a 1 kazanacaklarini da eklediler. Ben tum bu kisitlamalari yakinda web sitelerinde gordukten sonra "herhalde bireysel kullanan musterilerin lehine milpuanlari dusurecekler cunku cogu kazanimi kisitladilar" diye bekliyordum. Ancak bu safca bi dusunceymis tabii. 22 sinde kontrol edince tam anlamiyla sacma bi sekilde bu isi kotuye kullandiklarini ve tamamen dezavantaja donustugunu gordum bu kartin maalesef. Akbank beni ters koseye yatirdi.Belki %25 fazla mil kazananlar icin idare edebilir ancak normal kullanicilar bence bu karttan bilet kazanmayi bi kenara atsinlar ayda eger 10000 den asagi harciyorlarsa. Herkes ilk ciktiginda avantajli diyor o zaman kullanabilseydik iyiydi.Tek iyi yonleri yaptiklari donemsel kampanyalar ve wingsin loungeu. Onu da kapatiyoruz derlerse sasmam bu asamada. Emin degilim ama maximiles da duyduguma gore tekrar devaluasyon yapacakmis mil kazaniminda. Mil yerine para gibi puan kazandiran pegasus ve maximiles yibe de wings ve milessmilestan daha iyi gibi duruyor.

Adsız dedi ki...

http://www.maximiles.com.tr/Maximiles/maximilesi_kesfedin/MaxiMilHakkinda/MaxiMilKazanma.aspxvet dedigim gibi hemen dogru cikti. Maximiles da daha bir yil olmadan yine devaluasyon yapmis ve artik her 150 tlye 1 mil verecekmis. Anlasilan hepsi birlikte anlasip dusuruyorlar:) ya cok zarar ediyorlar ki bence ettikleri karlari dusununce devede kulak kaliyor bunlar, ya da insanlari yaniltiyorlar.

Unknown dedi ki...

maximiles ile ilgili farkettiğim bir dejavantaj;
entas diye bi acentayla calısıyorlar ve bu acentadan aldığınız ver bilet için 2 kat mil veriyorlar ancak ve ancak burdan alacağınız her bilet örneğin ekobilet.comdan alacağınız her biletten net 20€ daha pahalı ve bunuda "masraf" adı altında kesiyorlar.
daha net olmak gerekirse, 500tl den 5 tane bilet alsak maximilestan 250tl fazla para ödüyoruz ancak bu 500 tl ye verdikleri ekstra milin değeri fazladan ödediğiniz 250 tl nin yanına yaklasamıyor:) uzun lafın kısası maximilesın anlasmalı acentasından bilet alıp 2 kat mil kazanmanın aslında avantajı yok :)

Adsız dedi ki...

Sarpito, ben de aynı kampanyayı ve yöntemi uygulayarak avans puanla borçlandım. Ancak birkaç günluk verilen puanlar geri alındı. Yani ne kazandığım puanları kullanabildim ne de borcumdan düşürebildim. Bence bir daha kart puanlarını kontrol etmelisin.

Adsız dedi ki...

analizin güncel halini yayınlar mısınız ltf, tşkrl.

Unknown dedi ki...

Herkese selamlar,

2 sene önce uzunca araştırmalarım sonrası miles & smiles almıştım. Bunun en büyük sebebi biletleri şirketimin alması ve thy anadolu jet kullanmaları idi, ben de oradan gelecek miller ile kredi kartımdan yaptığım milleri birleştirmek için bu kart ı tercih ettim.

Şimdi yeni şirketim de thy sanırım çok tercih edilen bir havayolu değil KLM üzerindne alındı ilk biletim.

Ben de bunun üzerine, şu an itibari ile thy ye bağlı kalmadan alışverişlerim ile bana fayda sağlayacak bir mil kartı arıyorum. Ancak genel kanı uçuşlardan mil kazanmadıktan sonra mil kartı yerine bonus verecek kartlar kullanmaksa iptal edip hem yıllık aidatından kurtulurum hem de mil derdine düşmem diye düşünüyorum.

Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...

Teşekkürler

Furkan

murat dedi ki...

ELİNİZE,EMEĞİNİZE SAĞLIK CÜNEYT BEY

Tarık dedi ki...

2015 Mayıs itibarıyla en iyisi hangisi? Ben yurt içi ucuz uçuşlarda kullanmak istiyorum.

Cuneyt dedi ki...

Tarık Bey,
Yalnızca yurtiçinde kullanacaksanız, Adios veya Vakıf Milplus öneriyorum. Çoğunlukla Pegasus'u kullanmayı düşünüyorsanız ING Pegasus Plus Card da olabilir.

Alper dedi ki...

Tarık Bey, tablonun güncel halini yayınlayabilir misiniz? Wings ve Maximiles bu ay itibariyle oranlarını gene azaltıyor.

Unknown dedi ki...

Merhaba . Kıbrıs'ta yaşıyorum . Akbank ve Yapı Kredi burada yok. Bunların dışında Yurtdışı uzak (güney-kuzey amerika , uzakdoğu) uçuşları için hangi kartı tercih etmeliyim ? Kampanyalar da benim için önemli, öğrenciyim .

Tarık dedi ki...

Cüneyt bey cevabınız için teşekkür ederim, TEBi incelemeniz mümkünmü?Teb platinium 66000 tl harcamaya 1000 liralık biletle maximilesın iki katından fazla avantajlı ldupunu sitesinde gördüm...

Cuneyt dedi ki...

Alper Bey,
Wings i biliyorum. Maximiles ne tür bir değişiklik yapıyor?

Özlem dedi ki...

Cüneyt bey ben eczacıyım acaba adios cardı depo ödemelerimde kullansım ticari olarsk kullandığım için herhangi bir mil kısıtlaması varmı. Örneğin 40000tl lik depo ödememi kard ğzerinden yapsrsam ne kadar puan kazanabilirim

Deniz dedi ki...

Merhaba,

Öncelikle elinize sağlık, çok faydalı bir paylaşım olmuş. Wings Mayıs ayında vale hizmetini kaldırdı ve ardından Black karta bile lounge hizmetini ücretli olarak vermeye başladı. Millerle bilet alabilmek de oldukça zorlaştı son dönemde. Bugün web sitelerinde gördüğüm kadarıyla Ağustos ayından itibaren lounge hizmeti de vermeyecekmiş. Wings kullanmanın hiçbir avantajı kalmadı artık, bu durumda en avantajlı (lounge, vale hizmeti ve ücretsiz bilet alınabilirliği açısından) mil kartı sizce hangisi?

Teşekkürler

Cuneyt dedi ki...

Ticari kullanımda Wings'de kısıtlama olduğunu biliyorum ama Adios'u bilmiyorum açıkçası.

Evet, Wings tüm avantajlarını bıraktı. Ağustos sonrası 1 TL'ye 1 mil yerine 1.25 TL'ye 1 mil verecek. Ben çalışmamı öncelikle ödül bilet üzerinden değerlendirdim. Wings'in avantajları düşürmesiyle "şimdilik" en avantajlı kart Miles&Smiles gibi görünüyor. Lounge hizmetlerine gelince en sıklıkla kullandığım Atatürk Havalimanı İç Hatlar'da bir tek primeclass lounge kalıyor. Ona da Denizbank, Al Baraka indirimli olarak girebiliyor.
Sözün özü, mil kartları iyice avantajlarını yitirdi. Worldcard, Bonus almak daha avantajlı olacakmış gibi görünüyor. Ağustos sonrası çalışmayı güncelleyeceğim. O zaman daha net görünecek. Ancak, kazanımların %2.5'lardan %1.5'lara düştüğü aşikar...

Tarık dedi ki...

Adios market kampanyalarından gelen parapuanları silmiyor diye biliyorum.Bu da katlamalı çarpmada avantaj getirir.Yoksa alışverişden gelecek %0.8 ile uçak bileti almak bireysel kullanıcılar için çok zor...

Michelle dedi ki...

Merhaba,

. Ödemek için 1 ila 50 yıl arasında seç € 1,000,000,00 kadar bir şey ödünç * Aylık ve Yıllık arasında seçim
geri ödemeleri Planı. * Esnek Şartlar İLETİŞİM: michelle.ent.hall@gmail.com
TEŞEKKÜRLER.

DEMBABA dedi ki...

Çalışmanızı dikkatle okudum,benim de eklemek istediğim bir konu var.Parafly,adios gibi kartlar market kampanyalarından aldığınız 40-50 tllik puanları 3 gibi katsayılarla çarparak uçak bileti veriyor.Yılda iki kampanyaya katılsanınız 400 tl lik bilet için kullandığınız avans puanı 800 lira market harcamasıyla kapatabilirsiniz.Diğer kartlarla 400 liralık bilet için 60000 tl harcamanız gerekir.(ÖRN:MAXİMİLES)

Unknown dedi ki...

cüneyt bey 2 sorum olucak güncellemeyi agustos ayında yapıcam demişsiniz ne aşamada acaba yapıcaksınız teb in mil kartı ve mil plus arasında kaldım yurt içi uçuş için hangisi daha avantajlı olur ?aylık yaklaşık 10000 lira bir akaryakıt harcaması yapıyorum. Miles and smiles mil harici ücret aldığı için düşünmedim.

Unknown dedi ki...

Sevgili Michelle,
Az iç şu zıkkımı.

Cuneyt dedi ki...

Unknown: Güzel espri :) Teşekkürler. Maalesef spam'lerden kurtulamıyorum bir türlü.

Hüseyin Güldağ: Bu ay başında Yeni Zelanda'ya taşındım. Bugünlerde yoğunum, ancak ekim ayında güncelleyebileceğim sanırım...

Adsız dedi ki...

finansbank kartları hakkında yorum yapabilirmisiniz

Adsız dedi ki...

Merhaba Cüneyt Bey, yazınızı okudum ama bu işleri çok iyi bilmediğimden birkaç soru sormak istedim. Eşimle senede skyscanner gibi siteler kullanıp 3-4'er defa yurtdışı uçuşu (en az bir ABD gidiş geliş) yapıyoruz. Normalde ücretsiz maaş hesabımıza (YKB) bağlı kartlar kullandığımız için, yıllık aidatlı kartlara hiç bakmadık. Şimdi sizin yazınızı okuduktan sonra yıllardır yanlış mı yapıyoruz diye sordum kendime. Birkaç aya Japonya'ya uçacağız, bu aralar biletlerini almamız gerekiyor. Acaba bize tavsiye edeceğiniz kartı çıkartıp öyle mi alsak? Cevap verirseniz çoook yardımcı olmuş olacaksınız. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Cuneyt dedi ki...

Merhaba,
Yazıyı en son güncellediğim Kasım 2014'te Japonya için Wings çok avantajlıydı. Ama sonrasında Wings olumsuz olacak şekilde çok ciddi değişiklikler yaptı. Şu an o avantajını kaybetti. Diğer kartların kazanımı ise %1 civarında olduğu için bence kart konusuna hiç girmeden eforunuzu skyscanner, kayak, google flights gibi sitelerden ucuz bilet araştırmaya ayırmanızı tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Cüneyt bey merhaba,

Tam bir çıkmazdayım yöneticim için en avantajlı mil kartını seçmeliyim ancak incelemediğim kredi kartı sayfası kalmadı, internetteki bilgilerle şube bilgileri çoğu zaman aynı olmadığından şube ziyaretlerindecde bulundum.
Mevcut kredi kartımız maksimiles ve 9 ay içinde İki yüz bin tl harcanmış olmasına rağmen Amerika bileti için mil toplamak neredeyse imkansız, birde kasım ayındaki uygulama değişikliğine giderek 200 TL ye 1 mil vererek oranları iyice geriye çekiyorlar.

Öğrenmek istediğim şu;
Yöneticim yurt içi uçuşlarda mil kullanmaz yılda 2 yada 3 kez yurt dışı seyahati yapar ve bunların biri genelde Amerikadır.
Harcama oranımız gün geçtikçe artmaktadır bunları göz önünde bulundurarak hangi kredi kartını edinmemizi tavsiye edersiniz mil kazanımı için.

Artık benzer bilgiler sebebiyle bilgiler allak bullak oldu, yardımınızı rica ederim.

Adsız dedi ki...

merhaba milpuan kullanıcıları;
Yaklaşık 7 yıldan beri 4 Bankanın milpuan sistemli kredi kartlarını kullanmaktayım.Her ve inanın bu sistemi çok inceledim.Eğer bilinçli kullanılırsa 1. ykb (adios) az harcama ile uçuş kolay. 2. işbank maxmiles 3. garanti (smiles&miles) 4.sıraya akbank (wing)düştü.akbanka bu kanuyu yazdım. anlamadılar bence. amerikaya gidiş dönüş uçak bileti almak için gerekli harcama tl olarak örnek vereyim: istediğiniz zaman değil sadece kampanya dönemleri için geçerli;
YKB (ADİOS) : (10.000 - 100.000)TL
İŞBANK MAXMİLES : 250.000 TL
GARANTİ(smiles&miles): 150.000 TL(ama uçak bileti TL yarısı vergi diye nakit alıyor)
AKBANK (WİNGS)YENİ SİSTEMDE : 1.200.000 TL harcarsanız belki uçarsınız.
Akbank yeni sistemde %80 harcama kalemlerinde milpuanı 1/10 a düşürdü. ve milpuanların değerini çok yükseltti.Bazı harcamalarda 1,5 tl harcamaya 1 milpuan yapıyor. bugün baktım. 2.333 tl lik bir tur bedeline 202.000 milpuan istiyor. (bu 303.000 tl lik harcama demektir. bazı harcamalara %80 lik 1/10 mil verirse 2.333 tl lik tur için 1.500.000 tl - 3.000.000 tl )harcamanız gerekir. aman dikkat.

Zaur dedi ki...

Cüneyt bey, çok güzel bir çalışma.
Müsaadenizle, katkıda bulunmak istiyorum:
şöyle ki;

1. Akbank Wings 21 Aralık 2015'ten itibaren iyice "cazip" hale geliyor, 150TL'ye bir mil, birçok sektörde ise 10TL'ye 1mil. Mil kazanmak imaknsız hale geliyor:
https://www.wingscard.com.tr/wings-info/mil-programi/yeni-mil-programi

2. YKB Adios/adios premium -bence- mevcut şartlarda (kampanyaları takip etmek suretiyle) piyasadaki en avantajlı kart. 9 aylık dönemde 4-5bin TL'lik ekstrelerle 1000TL civarında worldpuan biriktirdim ve 1700küsür TL'lik ABD biletimi 670TL puan karşılığı aldım. 2015 başlarında y.dışı bilet çarpanını düşürmüşler (1.7-2.4).

Cuneyt dedi ki...

Merhaba Zaur,

Yakında çalışmayı güncelleyeceğim. Elimde reel veri yok. Adios'la kaç TL'ye kaç puan kazandınız, belirtir misiniz? Yazmışsınız ama, bana ilk giriş kampanyası vb düşülen puan gerekiyor. 1 TL'ye 0.1-2 arası puan veriliyor. Ben 0.9 ortalama almıştım. Siz de gerçekleşen nedir? Güncellemede onu kullanayım.

Selamlar
Cüneyt

Adsız dedi ki...

31.12.2015 tarihi itibarı ile tüm mil kartları kulanıcıları için tarih olmuştur en azından benim için.......tüm bankalar teker teker mil kazanımlarını azaltmış birde üstüne üstlük hepsi birlik olmuşçasına(HSBC hariç) havalimanı lunch hizmetlerini sonlandırmıştır....en son 31.12.2015 itibarı ile milenium lunch'lar iş bankası tarafından kaldırılmıştır...(sırf milenium lunch için kullanıyordum bu kartı)......Şimdi cüneyt bey bize gerçekten kulanabileceğimiz etraflıca bilgi sahibi olduğunuz cimri ve hep almaktan yana olmayan bir uçuş kartı önerirseniz hepbirlikte bu kartı kullanmaya başlayalım yoksa büyük emeklerle ve araştırmalarla bizleri aydınlattığınız bu sayfayı hayatımızdan çıkartalımmı?? Saygılar Faruk Cartı.......

Adsız dedi ki...

Bu arada unutmadan belirteyim bu yazıyı yazmadan yaklaşık 40 dakika önce maximiles kartımı iptal ettim....

Cuneyt dedi ki...

Faruk Bey
Her sene Kasım ayında yaptığım güncellemeyi bu sene geciktirdim biraz. Ama çıkacak sonucun pek iç açıcı olmayacağını düşünüyorum. Sanıyorum dediğiniz gibi "mil kartlarının sonu" şeklinde bir sonuca varma ihtimalimiz büyük.

Yasin M. dedi ki...

Selamlar. Sayfanızı çok çok geç keşfetmişim ve bunun için gerçekten üzüldüm. İş gereği sık seyahat eden biri olarak, kredi kartlarımı yeniden gözden geçirdiğim şu günlerde, yapacağınız güncellemeyi merakla beklediğimi belirtmeliyim. Çalışmanız için şimdiden çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Hocam eline saglik,biz tesadufen dogru yolu bulmusuz,Teb bonus :)

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık Cüneyt bey, uzun süre karşılaştırma yorumlarını okuduktan sonra yorumlarınızı okuma şansım oldu, bu kadar net, basit ve faydalı bir yazı için özellikle teşekkürlerimi iletmek istedim, esenlikler dilerim...

Adsız dedi ki...

TEB bonusta biriken bonuslar silinmeseydi 1 numaralı seyahat ettiren kart olabilirdi ama ne yazık ki biriken bonuslar kısa sürede buharlaşıyor.

Unknown dedi ki...

TEB bonus alacaktım ki , son şu yorumu gördüm. bonuslar siliniyormu ? bunlar ne kadar etkili ? ayrıca bu kardın hiç bonus kazandıran kampanyası yok mu ?

Yasin dedi ki...

Daha yüksek (%1) uçuş puan ve artı olarak bonus vermesi nedeniyle diğer kartları kapattırıp ING Pegasus Plus Karta yüklenmiştim alışverişlerde. Amacım senede bir kere yaptığım yurtdışı tatillerini, biriken uçuş puanlarla yapmaktı. Zira THY ile yurtdışı tatili çok pahalı ne yazık ki. Ancak az önce ING kart ekstremde okuduğum üzere 15 Nisan tarihi itibariyle;
1- Artık alışverişlerden kazanım %0,5'e düşecek,
2- Bir dönemde kazanım kart limitinin %0,5'ini geçemeyecek.

Bu bankaların kafalarına göre böyle düzenleme yapma hakkı var mı gerçekten? Ya da bizi böyle aptal yerine koyma hakları var mı? Belki daha bir ay önce bu uçuş puan oranı için bu kartı tercih edenler var. Çocuk oyuncağı mı bu! Artık Pegasus Plus kartı kullanmayacağım ve biriken puanlarımı da kullanır kullanmaz kapattıracağım. Keşke tüm kullanıcılar olarak birleşip bankaları toplu olarak protesto edebilsek...

sonyolcu dedi ki...

Merhaba;
teb bonus kart çıkartmak için şubeye gittiğimde 7500 liralık aylık gelirimin olmasını gerektiğini söylediler. Bu nedenle teb bonus alamıyorum, ing bank kartım var. Bir tane daha kredi kartına ihtiyacım var. Bu nedenle bana sadece uçak bileti kazandıracak bir kart önerisi istiyorum. Aylık en az 4500 tllik kart ödemesi yapmaktayım.

Mustafa dedi ki...

Cüneyt Bey merhabalar
Yıllardır Miles & Smile kullanıyoruz. İlk zamanlarda Master Card ile 1'e 1 kazanırken American Express ile bu oran 1'e 2 idi !!!
Ama sizin de belirttiğiniz gibi son yıllarda mil kazanımları inanılmaz düşük oranlara çekildi.
Size basitçe sormak istediğim şu,
Ötneğin New York
Miles & Smile ile business kabin düşük mil sınıfında yer bulursam 90.000 mil, yer garantili sınıfta ise 180.000 mil ile bilet düzenleyebiliyorum. (+ 800 TL gibi bir alan vergisi ödemek gerekiyor)
Wings ve Adios 'ta durum nedir?
New York - Busines kabin için kaç mil/puan kullanmam gerek ekte ?
Bu kartların THY ile anlaşmadı olmaması dolayısıyla DÜŞÜK MİL SINIFI gibi bir avantaj söz konusu değil sanırım.
Selamlar

Cuneyt dedi ki...

Merhaba,

TEB Bonus millerinin süresi konusunda internet sitelerinde detaylı bilgi bulamadım. Ancak, diğer kartlarda da genelde 1.5-3 yıl içinde miller siliniyor. Bunun çözümü harcamanızı öngörüp avans mil kullanmak. Halen TEB Bonus en iyi kart olma özelliğini koruyor. Bankadan bu kartı almak problem oluyorsa, Garanti Miles&Smiles ve Vakıfbank Milplus çok da avantajlı olmasalar da düşünülebilir.

Mustafa Bey
Listede New York Business karşılaştırması var. Ben hesaplamalarımı yüzde üzerinden yapıyorum. Yaptığım harcamanın yüzde kaçı geri geliyor - şeklinde. Yoksa miller kıstas değil, her banka değişik şekilde hesaplıyor. Buna göre Miles&Smiles %4.6 - yer garantili kullanmak zorunda kalırsanız %2.3, Wings %2, Adios (özel kampanyası yoksa) %0.9 kazandırıyor. TEB Bonus ise %3. Diğer kartlarda avantajlı/yer garantili ayrımı yok.
Yani business için düşük milli M&S bulamıyorsanız bir tek TEB Bonus M&S'dan daha avantajlı oluyor. Diğerleri anlamsız...

Adsız dedi ki...

Lütfen guzel bir kart soyleyin de alalim :) herseyi okuyunca insanın kafasi karışıyor :) gidin su kartı alin en avantajlı olan o deyin alalim :)

Unknown dedi ki...

Ben MS kullanıcısıyım ama Garanti’ye artık iyice kızdığım için kapatma kararı aldım ama bir şey aklıma takıldı şimdi, THY hesabıma aktarılan millere herhangi bir şey olmuyor değil mi, TK hesabımla onları halen kullanabilirim? Teşekkürler :)

Unknown dedi ki...

Eger kampanyalari takip eden biriyseniz En avantajlısı vakıf milplus platinum. Bir yıl içinde çok cüzi harcamalar yaparak 5 farklı lokasyona uçuş gerçekleştirdim ve lounge lari saymıyorum bile

Asya dedi ki...

Merhaba thy den aldığım brezilya gidiş dönüş uçak biletim var millerim yanmasın istiyorum çok uçak kullanmıyorum ne önerirsiniz

Unknown dedi ki...

CÜNEYT BEY MERHABA.TEB BONUS KARTTA ÜYE İŞYERİ OLSUN OLMASIN HER ALIŞVERİŞTE MİL PUAN KAZANILABİLİYOR MU?KAZANÇ İKİSİNDE DE AYNI ORANDA MI?VE ALAN VERGİSİ VAR MI?

mobilist dedi ki...

Merhaba,

TEB Platinum kartta 3 kat değerli puan kullanımı var, standart kartta yok. Bu sayfadaki hesaplamaları Platinum'a göre mi yaptınız, yoksa standart karta göre mi?

Bu arada baya faydalı yazı. Teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Merhaba Cüneyt Bey
Konu çok güzel olmuş. En azından uçuş mili olan kartlar hakkında bilgi sahibi olduk.

Sizden bu konuda daha fazla bilgi paylaşmanızı rica ediyorum.
Bütün uçuş kredi kartları, genellikle çıkartılan bankanın çıkartmış olduğu kredi kartı programına (Bonus, World, Axes, vb...) dahil olmaktadır.
Kredi kartı programına dahil olan kartlar ve kredi kartı programından kazanılan puanlarla bilet alırken bize sunulan avantajları yazabilir misiniz.
Bu konuda baya bir bilgi eksikliği var.

örneğin, Vakıfbank milplus kredi kartı ile e-ticaret sitesinden yaptığım alış-veriş karşılığında 100 TL world puan kazandım. Kazandığım bu puanla ile 300 TL uçak bileti aldım. Burda çok avantajlı bir bilet almış oldum.

Cuneyt dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.