25 Temmuz 2012 Çarşamba

Orta Avrupa 2: Budapeşte


Orta Avrupa kentlerinin ikincisi Budapeşte. Karşılaştırmak yersiz, Budapeşte de en az Prag kadar güzel bir kent. Görülecek yerlerinin ve gece hayatının Prag'dan aşağı kalır yanı yok. Bir süre Osmanlı yönetiminde kalmış olması (1541-1699) ve dillerdeki birkaç benzer söz (cebimde elma var, vb) Macarları bize daha yakın hissettiriyor belki de. İşte notlar ve fotoğraflar...

- Şehir Tuna ile ikiye bölünüyor. Batıdaki tepelik bölüm Buda, doğudaki düzlük bölüm ise Peşte olarak anılıyor.
- Öncelikle klasik turistik yerler arşınlanmalı. BUDA: Buda Kalesi, Matthias Kilisesi, Balıkçılar Burcu, Gül Baba Türbesi. PEŞTE: Parlamento, Kahramanlar Meydanı
- Köprüleri çok güzeldir. Zincirli Köprü en ünlüsüdür, ama diğerlerini de alıcı gözle inceleyin bence. www.bridgesofbudapest.com
- Macarların hamamları meşhur, bir tanesine muhakkak gidilmeli: Gellert, Rudas, Király 
- Gece hayatı Octagon bölgesinde oldukça hareketlidir. Menza Etterem'i önerebilirim. Etterem Macarca da restaurant manasına gelip çok ahenkli bir kelimedir. 
- Vaci Utca da gece hayatının yıldızlarındandır. Ancak, buradaki sağlı sollu  "mekanımıza buyrun" sataşmalarına kulak asmayınız.
- Hele ki yazsa, muhakkak Margaret Adası'na gidilmeli, bisiklet kano aktivitelerine katılmalı.
- Aziz Stefan Kilisesi'nin içi inanılmaz etkileyici. Budapeşte Sinagog'u dünyanın en büyüklerinden biri, görülmeye değer.
- Komünizm sonrası sökülen heykellerin sergilendiği Memento Park tavsiyemdir.
- AVM sevenler için tren garının yanındaki WestEnd'i öneriyorum.
- Hazır gara gelmişken, günübirlik Szentendre ve Estergon'a da gidebilirsiniz. Ben gitmedim ama yazın Balaton Gölü de öneriliyor.

1 yorum:

Budapeste apart ve sehir rehberi dedi ki...

Paylasim icin tskler. Budapesteye tekrar gitmis kadar olduk. Gidenlere bizimde kaldigimiz apartlari onerebilirim hemde sahipleri turktu.
www.budapestetur.com